ORGACOM ORGACOM ORGACOM ORGACOM ORGACOM
» 2006: Basekamp | » 2006: Blauwe huis | » 2006: ERforS Georgi | » 2006: Saze on tour |
 

2006: Galata Perform

Dit Orgacom kunstproject met de 10.000 winkels en werkplaatsen, die sinds generaties ectriciteitsartikelen en lampen vervaardigen en verkopen in Istanbul, maakt deel uit van het voor de tweede maal georganiseerde Galata Visibility project door het experimentele theatre Galata Perform in Istanbul. Het winnende plan is bekend gemaakt gedurende de opening op zaterdag 7 oktober in Galata Perform. De winner is het voorstel om tips te verzamelen voor toekomstige licht- en electricteits designers. Verrassende tweede was het voorstel Urban Spotlight.

- Gedurende een halfdaagse workshop leren toeristen (Turkische of buitenlandse) hun eigen lamp te maken met lokaal te verkrijgen onderdelen. Het stadsdeel dreigt de electricteitsindutrie te verplaatsen omdat ze het door toeristen veel bezochte gebied rond Galata toren wil ontwikkelen.
- Iedere winkel geeft een tip voor toekomstige licht of electriciteits professionals. Deze tips worden geillustreerd en zullen worden in boekvorm worden gedrukt.
- Een subjectieve stamboom van huidige en voormalige winkels en workshops in het district zal grafisch worden vormgegeven gebruikmakend van electricteits symbolen en data over de veranderingen in de wijk.
- Een anonyme groep van kunstenaars of activisten Urban spotlight genoemd gebruikt spotlampen om bepaalde delen van de stad waarvoor meer aandacht nodig is in het volle licht zetten.
- Een landkaart waarop alle locaties staan waar onderdelen vandaan komen voor de assemblage van een Chinese lamp en één waarop de locaties staan van de herkomst van onderdelen voor een Turkse lamp worden over elkaar heen geprojecteerd.
- gebruikmakend van video, kunnen turkse verkopers, winkeleigenaren en producenten vragen stellen aan hun Chinese colega's, die op hun beurt weer vragen in de camera kunnen beantwoorden en stellen aan hun Turkse collega's. Voor de electriciteisindustrie is de import van goedkope chinese goederen een veel grotere bedreiging dan de dreigende verplichte verhuizing door het stadsdeel.
- Uitgaande van beschrijvingen van de ideale winkel zal Orgacom een schaalmodel maken van de ideale winkel compleet met imaginaire brandnamen, marketing en nieuwe types klanten.
- Mensen op straat word gevraagd om de plattegrond van hun flat of huis uit hun jeugd te schetsen met daarin de plekken waar kunstlicht was en de soort van lampen dat werd gebruikt. Deze collectie worden dan in boekvorm gebonden.
- Een shaduwspel over een man die snel rijk wil worden met een lampenzaak wordt iedere twee uur gespeeld voor toeristen in de etalages van electriciteitswinkels.
- Met foto's van mensen die werken of hebben gewerkt in de electiciteitsindustrie in het district zal een kunstwerk worden gemaakt.

 

2006: Basekamp

ogelijke kunstwerelden> Strategische Planning Tentoonstelling"

Kunstwerelden - wat zijn dat eigenlijk? Wat maakt een kunstwereld meer of minder mogelijk?

'Zie de resultaten van 4 dagen waarin 20 kunstenaars uit 10 verschillende landen met elkaar in gesprek waren over dit onderwerp.

Tentoonstelling: 18-Sept tot 31-October-2006
BASEKAMP openingstijden: Dinsdag en Donderdag;4.00 - 7.00 PM
Zaterdags; 1.00 - 4.00 PM
Locatie: Basekamp space (723 Chestnut Street, 2nd Floor,
Philadelphia, usa)

Deelmende kunstenaars:
A Constructed World (Torino, Italy / Melbourne, Australia)
Basekamp (Philadelphia, USA)
Center for getting Ugly (Tampa, USA)
C.cred (London, UK / Malmö, Sweden)
Democratic Innovation (Copenhagen, Denmark)
Institute for Advanced Architecture (NYC/Chicago/LA, USA)
Orgacom (Amsterdam, Netherlands / Istanbul, Turkey)
Pond (San Francisco, USA)
Temporary Services (Chicago, USA)
Trinity Session (Johannesburg, South Africa)
What, How and for Whom [WHW] (Zagreb, Croatia)

Tentoonstellingconcept en Amerikaans persbericht:
Recently, Liaisons from 10 selected local and international
collaborative art groups have 'camped-out' at the BASEKAMP space in Philadelphia, during a 4-day Strategic Planning Weekend for "Plausible Artworlds", the large-scale international convention and exhibition project envisioned to be hosted in Philadelphia during 2007.

The Strategic Planning Weekend was constructed as an experimental conference centre, with useful and disruptive interfaces developed by the artists to aid in the meeting and planning process. Intensive planning sessions detailing modes of practices and collaborative research were held at BASEKAMP, and at various other outdoor and indoor public spaces in Philadelphia. This exhibition, on view for 6
weeks, is a chance for visitors to get a sense of what went on during the big weekend here, and to add to the discussion if they choose.

The planning group will continue to meet online after the hosted weekend in Philadelphia, using an evolving website to contribute discussion and planning http://plausibleartworlds.org). This team, in communication with other groups, will continue to further develop plans for the future of the "Plausible Artworlds > Convention and
Exhibition" planned for 2007.

CONTACT: +1-215-206-8176 / projects@basekamp.com

SUPPORT:
Financial support generously provided by the Philadelphia Exhibitions Initiative. Organized in part with InLiquid.com
--
For a schedule of events or additional press information please call or send inquiries to:
projects@basekamp.com - (215) 592-7288

http://basekamp.com
BASEKAMP is a non commercial studio and exhibition space whose primary focus is to participate in the creation, facilitation and promotion of large scale collaborative projects by contemporary artists.

Philadelphia is an example of a city whose art-world is currently in the process of self-definition. We have seen this as an opportunity to use the city as a home base to invite domestic and international collaborative groups in a joint experiment to develop new models of relations within overlapping art communities.

 

2006: Blauwe huis


Vanuit Ella Gibs (kunstenaar, woont en werkt in Londen) project rondom vrije tijd ('Spare Time Job Center') en Orgacoms project over tijdelijke uitzendbureaus voor kunstenaars als creatief adviseurs ('Randstad Pilot' en 'Art Works') hebben zij een gezamenlijk kunstproject ontwikkeld voor IJburg. Op basis van de uitkomst van een postcode check bij de Kamer van Koophandel starten zij met ingang van mei 2006 met hun project rondom het enorm grote aantal organisaties en eenmansbedrijven wat zich, in ieder geval op papier, maar tot op heden nog erg onzichtbaar, op IJburg gevestigd heeft en de manier waarop wonen en werken er in elkaar overvloeien en welke fricties er eventueel zijn tussen wonen en werken. Hierbij zal een onverwachte verbinding gemaakt worden tussen het planningsproces van IJburg als gebied (een door de mens gemaakt eiland wat is veroverd op het water) en de individuele planning van leven en werken.

Orgacom onderzoekt vanaf 21 mei hoe zelfstandig ondernemers - met een bedrijf aan huis - de overgang tussen werktijd en privé-tijd beleven. Orgacom wil in gesprek treden met ondernemers die het leuk vinden om hun ervaringen in een kunstwerk terug te zien. Naar aanleiding van de gespreken op de bijeenkomst en individuele interviews huis aan huis (of office aan office) in de buurt maakt Orgacom eerst een paar beeldende kunstvoorstellen waar alle zelfstandig ondernemers op kunnen stemmen. Daarna worden mogelijk één of meer plannen uitgevoerd.

Met de support van Orgacom organiseert Houses of Art (www.housesofart.com) in het weekend van 20 en 21 mei een tentoonstelling met kunstwerken van uiteenlopende kunstenaars. Deze kleine organisatie denkt er zelf over om zich in IJburg te vestigen en hoopt op gesprekken met bewoners en andere zelfstandig ondernemers om zo te inventariseren hoe zij kunnen bijdragen aan het kunstklimaat in IJburg.

» Case-studie raport over Het Blauwe Huis in Amsterdam door Paul O' Neill

 

2006: ERforS Georgi

In maart 2006 looft Orgacom een prijs uit van 850,- Lari aan groepen of duo's kunstenaars en designers (mogelijk in combinatie met andere disciplines of studierichtingen) die het meest tot de verbeelding sprekende voorstel voor een kunstenaarsinitiatief in Tbilisi indienen. Ter voorbereiding en als introductie houdt Orgacom een lezing in de kunstacademie van Tbilisi over 'Wat is een kunstenaarsinitiatief?' Het prijzengeld zal geheel aan de realisatie van het plan in Tbilisi worden besteed.

De voorgestelde Georgische kunstenaarsinitiatieven moeten bij voorkeur een 'deur' voor Georgische kunstenaars naar de wereld buiten Georgië creëren voor een langere termijn. De onderwerpen van de initiatieven kunnen zeer uiteenlopen, maar het advies aan deelnemers van de competitie is wel dat het voorgestelde initiatief niet alleen een plek moet zijn waar vrienden kunnen exposeren. Hoe preciezer en verbeeldingsvoller een kunstenaarsinitiatief is, hoe meer aandacht het trekt van andere internationale kunstorganisaties.

Voor het indienen van voorstellen worden deelnemers uitgenodigd om naar het Nationale Kunst Centrum (NAC) te komen en met Teike Asselbergs (van Orgacom) over hun ideeën te praten. In de tijd voor de deadline waarop de voorstelen binnen moeten zijn helpt Teike iedere groep of duo om hun ideeën verder te ontwikkelen. Ook geeft zij indien gewenst internationale contactadressen en websites als voorbeeld. Op de opening van de expositie 'Georgië here we come!' (georganiseerd door ERforS) wordt het winnende voorstel bekend gemaakt. Alle voorstellen worden tijdens de expositie in het NAC tentoongesteld en worden ook in Nederland getoond tijdens een expositie over het gehele project (waar ook nog een tentoonstelling en werkperiode van Georgische kunstenaars in Expodium in Utrecht bij hoort) in TENT (Rotterdam).

Het winnende initiatief is ingediend door de volgende groep initiators: G.Tabatadze; T.Chapodze; I.Svanidze and G.Doborjginidze, die een internationaal programma ingediend hebben met de naam: 'Mental Hybrid':

"For a long time Georgia had lost the touch with its history. This has left many empty spots in the mentalities of people. These spots are now being filled with other cultural signs. All of this causes many paradoxical and hybrid situations, which are reflected in architecture, language and other social phenomena.

From this reality, the project creates an object to observe. We think it should be of an interest to expose what happens to different cultural products in our space.

This project is also meant for artists from around the world. They too should observe
what forms does this phenomenon take in their home space and how it is expressed.

Artists who are in different cultural environments will then send to each other visual and verbal materials. As a result of this kind of exchange, these materials will appear in an environment, non-organic to them, causing hybrid situations.

The materials which will be created as a result of the interaction may than be sent to the international political organizations, institutions etc."

Email van de initiators:
t_chapodze@yahoo.com - Tornike Chapodze
Giga.Dobo@gmail.com - Giorgi Doborjginidze
irakli.sv@gmail.com - Irakli Svanidze

Email van de kunstenaars die deelnemen aan het project van het winnende initiatief:
hop.mel@gmail.com - Melania
giorgimarri@yahoo.com - Giorgi Mari
gio.gago@gmil.com - Gio Gago
Mis.-georgekevle@yahoo.com - Kevle
luikoiui@yahoo.com - Luiza Laperadze
maka_maiko@yahoo.com - Maia Barishvili
stabatadze@yahoo.com - Sopo Tabatadze
Ladodaraxvelidze@hotmail.com - Lado Daraxvelidze
Keta_gree@yahoo.com - Keti Akolashvili
Lebu_a@yahoo.com - Lebu
nika78@hotmail.com - Nikusha Chkaidze
alaznistavi@yahoo.com - Mxo Bertlani

Het hele uitwisselingprogramma en de tentoonstelling 'Georgia here we come!' is georganiseerd door » Enough Room for Space (Erfors), » Expodium en » GEO-AIR.

Deelnemers aan de expositie en de werkperiode in Tbilisi:
Marika Asatiani (GEO), Daan van der Berg (NL), Stefaan Dheedene (BE), Marjolijn Dijkman (NL), David Djindjikhachvili (GEO/NL), Orgacom (NL), Suze May Sho (NL), Maarten Vanden Eynde (BE/NL), Eric von Robertson (USA), Krzysztof Wegiel (PL/NL)


tblisi
tblisi
download engels document: » tblisi
23Kb.doc

text by Mental Hybrid

download engels document: » text by Mental Hybrid
27Kb.doc

FRAME
A plan for a virtual frame that can be augmented like the buildings in Georgia
download engels document: » FRAME
292Kb.doc

RED BOOK
A plan for a hybrid catalogue with images of individuals that either are superflously developed or underdeveloped according to their culture, combined with images of rare species
download engels document: » RED BOOK
67Kb.doc

 

2006: Saze on tour

In januari 2006 organiseerde Orgacom samen met Hotel Mariakapel in Hoorn een artists-in-residency met een zeer intensieve bustour en expositiemogelijkheid voor een groepje jonge Albanese kunstenaars: Leonard Qylafi, Adela Demetja, Theodhoraq Napoloni, Irgin Sena and Syabhit Shkreli.

Orgacom en Hotel Mariakapel organiseerden een drie daagse bustour langs verschillende residencies in Nederland. Het doel daarvan was om aan de ene kant de Albanese gasten een inzicht te geven in de organistie van kunst in Nederland, de veelzijdigheid aan initiatieven en de mogelijkheden voor wellicht een langere residency in de toekomst.

Voor de ontvangende organisties was het een mogelijkheid om jonge kunstenaars te leren kennen uit het in Nederland minst bekende Europese land. De organisties waar we met de tour langsreden zijn doorgaans moeilijk te bezoeken zonder afspraak terwijl museums ook op eigen initiatief bezocht konden worden gedurende de tijd dat de kunstenaars in Nederland waren.

Dankzij de hulp en inzet van Transartists en de Nederlandse Pool van residencies in Nederland, diende deze busreis langs residencies ook als try-out voor toekomstige busreizen voor kunstenaars die verblijven in Nederlandse en Vlaamse gastatteliers.

De opening van de expositie was: 14.30 uur, zondag 12 februari 2006. De expositie duurt tot 5 maart 2006
Opening door: burgermeester van Hoorn, de heer G.O. van Veldhuizen
Filmhuis Hoorn: 16.00 uur, documentaire Gjeneral Gramafoni

Uitgangspunt van de expositie Saze on Tour in Hotel Mariakapel is de Albanese Saze*. Met de Saze als metafoor werken vijf verschillende beeldend kunstenaars samen om één presentatie te maken in de Mariakapel. Daarin staan de hedendaagse sociale, politieke en artistieke ontwikkelingen in Albanië centraal.

Saze*: Rond 1900 was het in Albanese hotels gebruikelijk dat er een Saze (een eigen hotelorkest) speelde in de centrale hal. De muziek werd gezien als een teken van gastvrijheid; niet alleen de gasten, maar ook de plaatselijke bevolking schaarde zich rond de Saze als ze behoefte hadden aan aanspraak of het laatste nieuws. Ieder serieus hotel had een eigen Saze. De meest vermaarde Saze's toerden rond en speelden ook in andere hotels. Op die manier kwam de lokale bevolking in aanraking met liederen en geschiedenissen uit andere delen van het land. De Italianen maakten vóór de Tweede Wereldoorlog (ten tijde van het Ahmet Zogu King-regime) de eerste opnames van beroemde Saze's en persten er platen van. Op de B-kant van iedere Saze-plaat was Italiaanse fascistische muziek te horen. Zo trachtten de Italianen in de Albanese cultuur te infiltreren.

Achtergrond project: voortkomend uit een presentatie op de Biënnale van Tirana (Albanië) in 2003, ontwikkelde het Nederlandse kunstenaarsduo Orgacom het project Art Hotel / Saze on Tour, in samenwerking met jonge Albanese kunstenaars. Tevens wordt in het Filmhuis op de benedenverdieping een documentaire over de rol van Saze's vertoond. Titel: Gjeneral Gramafoni.

Contact voor meer informatie:

HOTEL MARIAKAPEL
Exhibition/project space
Korte Achterstraat 2A, Hoorn
info@hotelmariakapel.nl
www.hotelmariakapel.nl
+31 (0)229 273 573

Met dank aan de Mondriaan Stichting, provincie Noord-Holland en de gemeente Hoorn.

Later werd er een tentoonstelling georganiseerd in Tirana waarbij deels dezelfde kunstenaars betrokken waren:

Dear Sir/Madam

It gives me great pleasure to invite you to attend the opening of the exhibition "And the art in between". The exhibition, supported by The Netherlands Embassy in Tirana, Tirana Steel Works S.H.PK Albania and Orgacom, is developed around the idea of collaboration between a Dutch
artist, Helmut Dick and an Albanian artist, Syabhit Shkreli. The exhibition is curated by Stefano Romano and Paula van Zijl.

The exhibition falls within the framework of "1.60insurgent space", a space that move itself continuously inside the cities, producing exhibitions whose intent is to put to comparison international artists with various places, different from the "institutional ones", in order
to create new arguments around the art and its borders.

I look forward to welcome you Monday 24 April 2006 at 16:00 hrs at the pedestrian Lana bridge that connects the "Bloku" area with "Taiwan".

With kind regards,

Sweder van Voorst tot Voorst
Ambassador
Royal Netherlands Embassy
Tirana