ORGACOM ORGACOM ORGACOM ORGACOM ORGACOM
 

De eerste tests

Eind 1997 hadden Teike Asselbergs en Elias Tieleman beide behoefte aan meer uitwisseling met medestudenten van het Sandberg Instituut te Amsterdam. Om die reden organiseren ze een aantal activiteiten binnen het Sandberg. De eerste activiteit -waarin ook de naam Orgacom werd gebruikt- vanaf 21 oktober 1997, waren de 'Student voor Student' lijsten die Teike en Elias ophingen op het prikbord. Normaliter hingen daar alleen de 'docent voor student' lijsten waarop studenten hun naam bij een tijdstip konden schrijven als ze met een gastdocent wilden spreken. Het idee erachter was dat studenten net zo veel van elkaar konden leren als van de docenten.

De tweede actie was op 27 januari 1998: de tentoonstelling beeld-archief. Iedere student van het Sandberg wordt gevraagd om zijn of haar tien meest inspirerende plaatjes, afbeeldingen of dingen tentoon te stellen. De tien plaatjes van de ene student vormen een visuele wereld waar de andere student zich tot voelt aangetrokken of niet. Studenten zoeken elkaar op als ze elkaars plaatjes waarderen.

Een derde, minder succesvolle actie was de op 20 april gelanceerde woningbouwvereniging Sanftberg, een reactie op het kamergebrek in Amsterdam waar veel studenten mee kampten. Orgacom had een flat: de 'Sanftberg 0' gemaakt van dezelfde afmetingen als de postkast. Daarin werden miniatuurkamers verhuurd. In de miniatuurkamers konden kamerloze studenten hun eigen plek inrichten voor 50 guldencent per maand.

Voor Orgacom?
Voordat Teike Asselbergs en Elias Tieleman samen gingen werken onder de naam Orgacom hadden zij beide gestudeerd op de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Teike had zich tot kort daarvoor bezig gehouden met nieuwe media, hypertext, groepsportretten door middel van aan elkaar gelinkte tekeningen van herinneringen en wat een groep tot een groep maakte. Elias was zich al lange tijd bewust van de functie van de toeschouwer in de kunst dankzij zijn achtergrond als klassiek balletdanser. Zowel Teike als Elias belanden op een punt waarin ze groepen als hun focus van artistiek onderzoek zien. Vanaf dat punt was het een kleine stap actief groepen op te zoeken.