Orgacom


laatste wijzigingen
contactgegevens
wat is orgacom
projecten
    2009
    2008
    2007
    2006
    2005
    2004
    2003
    2002
    2001
    2000
    1999
    1998
    1997
workshops
links
curriculum vitae
vragen
sponsoren
disclaimerzoek
ENGLISH
OrgacomOrgacomOrgacomOrgacomOrgacom


In januari 2006 organiseerde Orgacom samen met Hotel Mariakapel in Hoorn een artists-in-residency met een zeer intensieve bustour en expositiemogelijkheid voor een groepje jonge Albanese kunstenaars: Leonard Qylafi, Adela Demetja, Theodhoraq Napoloni, Irgin Sena and Syabhit Shkreli.

Orgacom en Hotel Mariakapel organiseerden een drie daagse bustour langs verschillende residencies in Nederland. Het doel daarvan was om aan de ene kant de Albanese gasten een inzicht te geven in de organistie van kunst in Nederland, de veelzijdigheid aan initiatieven en de mogelijkheden voor wellicht een langere residency in de toekomst.

Voor de ontvangende organisties was het een mogelijkheid om jonge kunstenaars te leren kennen uit het in Nederland minst bekende Europese land. De organisties waar we met de tour langsreden zijn doorgaans moeilijk te bezoeken zonder afspraak terwijl museums ook op eigen initiatief bezocht konden worden gedurende de tijd dat de kunstenaars in Nederland waren.

Dankzij de hulp en inzet van Transartists en de Nederlandse Pool van residencies in Nederland, diende deze busreis langs residencies ook als try-out voor toekomstige busreizen voor kunstenaars die verblijven in Nederlandse en Vlaamse gastatteliers.

De opening van de expositie was: 14.30 uur, zondag 12 februari 2006. De expositie duurt tot 5 maart 2006
Opening door: burgermeester van Hoorn, de heer G.O. van Veldhuizen
Filmhuis Hoorn: 16.00 uur, documentaire Gjeneral Gramafoni

Uitgangspunt van de expositie Saze on Tour in Hotel Mariakapel is de Albanese Saze*. Met de Saze als metafoor werken vijf verschillende beeldend kunstenaars samen om één presentatie te maken in de Mariakapel. Daarin staan de hedendaagse sociale, politieke en artistieke ontwikkelingen in Albanië centraal.

Saze*: Rond 1900 was het in Albanese hotels gebruikelijk dat er een Saze (een eigen hotelorkest) speelde in de centrale hal. De muziek werd gezien als een teken van gastvrijheid; niet alleen de gasten, maar ook de plaatselijke bevolking schaarde zich rond de Saze als ze behoefte hadden aan aanspraak of het laatste nieuws. Ieder serieus hotel had een eigen Saze. De meest vermaarde Saze's toerden rond en speelden ook in andere hotels. Op die manier kwam de lokale bevolking in aanraking met liederen en geschiedenissen uit andere delen van het land. De Italianen maakten vóór de Tweede Wereldoorlog (ten tijde van het Ahmet Zogu King-regime) de eerste opnames van beroemde Saze's en persten er platen van. Op de B-kant van iedere Saze-plaat was Italiaanse fascistische muziek te horen. Zo trachtten de Italianen in de Albanese cultuur te infiltreren.

Achtergrond project: voortkomend uit een presentatie op de Biënnale van Tirana (Albanië) in 2003, ontwikkelde het Nederlandse kunstenaarsduo Orgacom het project Art Hotel / Saze on Tour, in samenwerking met jonge Albanese kunstenaars. Tevens wordt in het Filmhuis op de benedenverdieping een documentaire over de rol van Saze's vertoond. Titel: Gjeneral Gramafoni.

Contact voor meer informatie:

HOTEL MARIAKAPEL
Exhibition/project space
Korte Achterstraat 2A, Hoorn
info@hotelmariakapel.nl
www.hotelmariakapel.nl
+31 (0)229 273 573

Met dank aan de Mondriaan Stichting, provincie Noord-Holland en de gemeente Hoorn.

Later werd er een tentoonstelling georganiseerd in Tirana waarbij deels dezelfde kunstenaars betrokken waren:

Dear Sir/Madam

It gives me great pleasure to invite you to attend the opening of the exhibition "And the art in between". The exhibition, supported by The Netherlands Embassy in Tirana, Tirana Steel Works S.H.PK Albania and Orgacom, is developed around the idea of collaboration between a Dutch
artist, Helmut Dick and an Albanian artist, Syabhit Shkreli. The exhibition is curated by Stefano Romano and Paula van Zijl.

The exhibition falls within the framework of "1.60insurgent space", a space that move itself continuously inside the cities, producing exhibitions whose intent is to put to comparison international artists with various places, different from the "institutional ones", in order
to create new arguments around the art and its borders.

I look forward to welcome you Monday 24 April 2006 at 16:00 hrs at the pedestrian Lana bridge that connects the "Bloku" area with "Taiwan".

With kind regards,

Sweder van Voorst tot Voorst
Ambassador
Royal Netherlands Embassy
Tirana

top
Orgacom
Orgacom
Orgacom
Orgacom
Orgacom
Orgacom