Orgacom


laatste wijzigingen
contactgegevens
wat is orgacom
projecten
    2009
    2008
    2007
    2006
    2005
    2004
    2003
    2002
    2001
    2000
    1999
    1998
    1997
workshops
links
curriculum vitae
vragen
sponsoren
disclaimerzoek
ENGLISH
OrgacomOrgacomOrgacomOrgacomOrgacom

Kunsthotel

druk dit artikel af

Orgacom startte tijdens de tweede Tirana Biënnale in 2003 met een project over NGO's en expats in Albanië. Door vele gesprekken met Albanese kunstenaars en kunststudenten realiseerde Orgacom uiteindelijk twaalf voorstellen voor kunstprojecten waarin kunst- en NGO-belangen werden samengebracht. Bezoekers van de biënnale (de meeste bezoekers waren Albanezen) konden stemmen op twaalf voorstellen. Het 'winnende' kunstvoorstel heette 'Kunsthotel'. Orgacom heeft haar voorstel van 'Kunsthotel' in oktober 2005 uitgevoerd met deelnemende kunstenaars:
Adela Demetja
Syabhit Shkreli
Era Tula
Stefano Romano
Irgin Sena

De Albanese kunstenaars die werk maken binnen Orgacom's concept van het Kunsthotel namen een hedendaagse herinterpretatie van de Saze als uitgangspunt. Leonard Qylafi: Rond 1900 was het gebruikelijk in Albanië om een traditioneel orkest te laten spelen in de centrale hal van een hotel. Zo'n hotel-orkest wordt een Saze genoemd. De muziek werd gezien als een teken van gastvrijheid en niet alleen de gasten, maar ook de plaatselijke bevolking schaarde zich rond de Saze als ze behoefte hadden aan aanspraak of het laatste nieuws. Ieder hotel had een eigen Saze. De meest vermaarde Saze's toerden rond en speelden ook in andere hotels. Op die manier kwam de lokale bevolking in aanraking met liederen en geschiedenissen uit andere delen van het land. De Italianen maakten voor de tweede wereld oorlog (ten tijde van het Ahmet Zogu King regime) de eerste opnames van beroemde Saze's en persten er platen van. Op de B-kant van iedere Saze-plaat was Italiaanse fascistische muziek te horen. Zo trachten de Italianen de Albanese cultuur te infiltreren.

Het Saze idee staat ook centraal in de artist-in-recidence periode van de deelnemende Albanese kunstenaars in Hotel Mariakapel te Hoorn in februari 2006.

» Tirana Biënnale 2003 project van Orgacom

top
Orgacom
Orgacom
Orgacom
Orgacom
Orgacom
Orgacom
Orgacom